Žitarice, mahunarke i povrće

ŽITARICE, MAHUNARKE I NJIHOVI PRIPRAVCI

11Eko_Zitarice

Žitarice su hrana koja daje najbržu i najčistiju energiju. Mahunarke uz energiju daju i proteine za dugotrajniju energiju i regeneraciju tijela.
Po TCM i makrobiotici žitarice spadaju u energiju metala pa ako se dobro žvaču, potiču unutrašnju harmoniju i mir, organiziranost i jasno razmišljanje. Bogate su složenim ugljikohidratima, vlaknima, mineralima i B vitaminima . Mahunarke spadaju u makrobiotički element vode, pa jačaju temeljnu energiju za rad, volju i reprodukciju. Ukombinaciji sa žitaricama daju sve aminokiseline i zamijenjuju meso. Posebno su dobre kada su fermentirane ili se jedu sa minerala iz algi.

12Napitci_od_zitarica

Ova hrana se pojavljuje u formi sjemenki koje se namakaju i duže kuhaju, u obliku pahuljica koje se brzo pripremaju i jedu se umjesto kruha. Ova hrana se može kombinirati sa svim drugom pojedinačno, ali ne zajedno i ne u svako doba dana. Ova se hrana koristi i u formi integralnog brašna, tjestenina i pekarskih proizvoda ali takvu hranu bi trebalo dobro izbalansirati jer ona nema toliki vitalitet kao svježe pripremljeno zrno. Naravno da sva hrana iz naveden grupe treba biti iz biološkog uzgoja i dobro skladištena.
Prehrambeno vrlo vrijedni su oblici ove hrane pripremljena kao napitci ili fermentirani proizvodi, npr: Yannoh kava, Amasake, Mochi, Rižin napitak, Rižin ocat, Zobeni napitak, Miso, Tamari, Shoyu, Tofu, Tempeh…

POVRĆE, VOĆE, ALGE I NJIHOVI PRIPRAVCI

22Pasterizirane_mahunarke_povrce

Ovo je najbolja hrana za dobar stanični metabolizam i zdravlje stanica. Povrće posjeduje energije svih elemenata po TCM i makrobiotici, voće daje više Yin elemente drveta i vatre, alge su više elemet vode. Ova hrana je bogata lako probavljivim mineralima, vitaminima i mikroelementima, fitonutrientima, antioksidantima, vlaknima a ima i proteina. Jača imunitet, vitalnost i potiče regeneraciju, štiti od stresa, i potiče pozitivno razmišljanje. Zbog današnjeg načina života bez dovoljnog kretanja i zbog velikog stresa ovu hranu treba jesti u velikim količinama i svakodnevno. Ovisno o stanju organizma i vrsti hrane, godišnjem dobu i podneblju, ova se hrana može jesti sirova, kuhana u vodi ili kratko pirjana. Uvjek se priprema i koristi tako da ne izgubi vrijednosti koje su nam najznačajnije.

23Eko_skovi

Povrća treba jesti više, naročito korjenastog koje poboljšava energiju mozga i jača vitalitet bubrega. Za regulaciju šećera odlično je lisnato i okruglasto povrće. Ova hrana se prerađuje u obliku sokova, juha, pasterizirana, u namazima kao i kiseljena sa soli pod pritiskom. Posebno su korisni dodaci hrani od povrća koji potiču probavu i jačaju vrijednost svakodnevnih obroka npr.: Ume boshi šljiva i ocat, Kuzu, Tekka, Shiso lišće, Lotus korjen, Kiseli daikon, Alge: Kombu, Wakame, Hiziki, Arame. Kod voća najbolji prioizvodi su su kupinovo i bazgino vino, prirodni koncentrirani sokovi od jabuke, šumskog voća, brusnice, aronije, borovnice…, a također i prirodne džemovi bez dodanog šećera.