Sjemenke i začini

31Sjemenke_orasidi

SJEMENKE, ORAŠIDI, KLICE I NJIHOVI PRIPRAVCI

Ova hrana je najbolji izvor nezasićenih- 3,6, 9 ulja. Hrana su za srce, mozak i hormonalni sustav.. Također su bogati proteinima i mineralima, reguliraju šećer, masnoće i psihofizičku energiju. Po TCM i makrobiotici, najviše su u energetskim elementima vatre i zemlje. Treba ih jesti znatno manje nego predhodne dvije grupe ali zato kvalitetne i dobro energetski izbalansirane Ova hrana se dosta jede u svježem, pečenom i prešanom obliku jer tako ne dolazi do gubitka i kvarenja sastojaka.

33Ulja_maslaci

Treba točno znati karakteristike svake hrane pojedinačno. Posebno dobre kombinacije su npr.: Gomashio, Tamno i svijetlo sezamovo ulje, Kukuruzno ulje, žitne klica, Tahin , Maslac od bajama i lješnjaka, Laneno ulje, Konopljino ulje , Maslinovo ulje, Kokosovo ulje.

GLJIVE, ZAČINI, LJEKOVITO BILJE I NJIHOVI PRIPRAVCI

41Zacini_gljive

Ova hrana potiče proces apsorpcije hrane, korištenje energije i izlučivanje otrova iz tijela. Reguliraju energetske tijekove i transformacije u tijelu u skladu sa godišnjim dobima. Utiču na ravnotežu probiotičkih organizama i patogenih mikroorganizama. Ova hrana posjeduje jake antioksidanse, imunomodulatore, adaptogene, protuupalne sastojke kao i sastojke za izbacivanje vlage i hladnoće.

42Eko_zacini

Po TCM i makrobiotici najviše su u energetskim elementima drveta i metala. Oni se koriste samo u vrlo malim količinama i ponekata i treba se dobro poznavati njihova priroda. Ovdje spadaju npr: Shiitake gljiva, Maitake gljiva, Kurkuma, Curry, Cimet…