Makrobiotika – teoretske osnove zdrave hrane

NAČIN DJELOVANJA MAKROBIOTIČKE PREHRANE

Prema makrobiotičkim načelima (načela Tradicionalne medicina Kine i Japana -TCM), hranu možemo  razvrstati na YIN i YANG energiju i to UMJERENU, koju treba STALNO JESTI i EKSTREMNU koja se jede POVREMENO:

UMJERENO YANG
žitarice, mahunarke,
alge, sjemenke
ribe
UMJERENO YIN
povrće korjenasto, lisnato, okruglo;
voće svježe i sušeno
sladila žitna , orašidi
EKSTREMNO YANG
meso i jaja
masni i suhi sirevi
ljekovi
EKSTREMNO YIN
mlječni proizvodi, ulja
tropsko voće i šećeri
alkohol, ljekovi

 

12.Makrobiotika_teoretske_osnove

Hranu i pripremu hrane možemo razvrstati prema 5 energija-koji su stupnjevi  transformacija  YINa i YANGa:
1. DRVO- kiseli okus, zelena boja, list biljke, npr.:umeboshi ocat, kiseli dajkon.; kratko kuhanje i parenje na jakoj vatri, kiseljenje
2. VATRA- gorak okus, crvena boja, plod biljke, npr.:maslina, pržene sjemenke, shiso lišće; kratko pirjanje na sezam.  ulju
3. ZEMLJA-sladak okus, žuta boja, dozreli plodovi, npr: kelj, bundeva; dugo kuhanje korjenastog i okruglog povrća
4. METAL- ljuto-aromatično, siva  boja, tvrđi djelovi biljke, npr: čičak, gorušica, list poriluka; kuhanje sa malo vode.
5. VODA- slani okus, crna boja, npr.: crna soja, heljda, miso, alge; kuhanje okruglastog povrća, miso juhe sa algama.

Ako pažljivije analiziramo, navedene principe, naći ćemo i u  tradicijonalnoj prehrani naših krajeva i u starim prirodnim receptima. Tada ime  makrobiotka nije postojalo ali su ljudi intuitivno osjećali energije hrane i principe zdrave prehrane. Nažalost u zadnjih 70 god. industrijske i kemijske  ekspanzije, potpuno je ugušena prirodnu intuicija i mudrost u pripremi hrane.

Koriste se ekstremne namirnice i načini pripreme hrane koje brzo “ubijaju glad”, ali brzo stvaraju novu glad za hranom suprotne energije. tako  smo stalno u prehrambenom stresu, u nama je višak energije pretvorene u masnoće a opet manjak nekih važnih  sastojaka posebno za funkcije živčanog i hormonalnog sustava.

Zato osvješćivanje principa makrobiotike, (TCM) danas treba shvatiti kao veliko bogatstvo iz zajedničke prošlosti čovječanstva koje nam je dano da ga upotrebimo i usavršimo. onaj tko želi kreativno primjenjivati makrobiotiku, mora spoznati njene principe, a ne samo koristiti gotove recepte.