Makrobiotika – teoretske osnove zdrave hrane
NAČIN DJELOVANJA MAKROBIOTIČKE PREHRANE
Prema makrobiotičkim načelima (načela Tradicionalne medicina Kine i Japana -TCM), hranu možemo razvrstati na YIN i YANG energiju i to UMJERENU, koju treba STALNO JESTI i EKSTREMNU koja se jede POVREMENO:
| UMJERENO YANG žitarice, mahunarke, alge, sjemenke ribe |
UMJERENO YIN povrće korjenasto, lisnato, okruglo; voće svježe i sušeno sladila žitna , orašidi |
| EKSTREMNO YANG meso i jaja masni i suhi sirevi ljekovi |
EKSTREMNO YIN mlječni proizvodi, ulja tropsko voće i šećeri alkohol, ljekovi |

Hranu i pripremu hrane možemo razvrstati prema 5 energija-koji su stupnjevi transformacija YINa i YANGa:
1. DRVO- kiseli okus, zelena boja, list biljke, npr.:umeboshi ocat, kiseli dajkon.; kratko kuhanje i parenje na jakoj vatri, kiseljenje
2. VATRA- gorak okus, crvena boja, plod biljke, npr.:maslina, pržene sjemenke, shiso lišće; kratko pirjanje na sezam. ulju
3. ZEMLJA-sladak okus, žuta boja, dozreli plodovi, npr: kelj, bundeva; dugo kuhanje korjenastog i okruglog povrća
4. METAL- ljuto-aromatično, siva boja, tvrđi djelovi biljke, npr: čičak, gorušica, list poriluka; kuhanje sa malo vode.
5. VODA- slani okus, crna boja, npr.: crna soja, heljda, miso, alge; kuhanje okruglastog povrća, miso juhe sa algama.
Ako pažljivije analiziramo, navedene principe, naći ćemo i u tradicijonalnoj prehrani naših krajeva i u starim prirodnim receptima. Tada ime makrobiotka nije postojalo ali su ljudi intuitivno osjećali energije hrane i principe zdrave prehrane. Nažalost u zadnjih 70 god. industrijske i kemijske ekspanzije, potpuno je ugušena prirodnu intuicija i mudrost u pripremi hrane.
Koriste se ekstremne namirnice i načini pripreme hrane koje brzo “ubijaju glad”, ali brzo stvaraju novu glad za hranom suprotne energije. tako smo stalno u prehrambenom stresu, u nama je višak energije pretvorene u masnoće a opet manjak nekih važnih sastojaka posebno za funkcije živčanog i hormonalnog sustava.
Zato osvješćivanje principa makrobiotike, (TCM) danas treba shvatiti kao veliko bogatstvo iz zajedničke prošlosti čovječanstva koje nam je dano da ga upotrebimo i usavršimo. onaj tko želi kreativno primjenjivati makrobiotiku, mora spoznati njene principe, a ne samo koristiti gotove recepte.