Bachove kapi – teoretske osnove

BACHOVE CVJETNE KAPI -TEORETSKE OSNOVE

Znanje o ljekovitoj snazi biljaka i minerala staro je kao i samo čovječanstvo. Narodi starih vremena znali su za djelovanje različitih ljekovitih izvora voda u čijoj su blizini mogli primijetiti ljekovito bilje i kamenje. Tadašnji narodi koji su živjeli u potpunoj harmoniji sa svojim okolišem, znali su vidjeti da priroda ima spremne načine rješavanja njihovih problema. Ta znanja su se čuvala i prenosila pokoljenjima, a neka su sačuvana do danas.

42Bachove_kapi_osnove

Poslije mnogo izgubljenih stoljeća nekoliko velikih ljudi u 19. i 20 st. pronašlo je puteve za produbljivanje i proširivanje tih znanja a među njima i Dr Edward Bach (1886-1936) utemeljitelj terapije cvjetnim kapima. On je svojim znanjem, intuicijom i dubokim duhovnim uvidom postavio temelje za praktično korištenje snage prirode u holističkim tretmanima.

Tek danas najnovija istraživanja o bioenergetskim poljima i vibracijama u prirodi i čovjeku, otkrivaju principe djelovanja homeopatije i cvjetnih vibracija. Danas se brzim koracima razvija medicina budućnosti, biovibracijska i biorezonantna medicina, u čijim se temeljima već nalazi Bachova terapija cvjetnim kapima.
Djelovanje svojih kapi najbolje je objasnio sam Dr Edward Bach ovim riječima: “Djelovanje kapi je da podigne našu vibraciju i otvori naše kanale za prihvaćanje našeg duhovnog ja, da ispuni našu prirodu određenim vrlinama koje trebamo i da ispere iz nas greške koje uzrokuju naše boli.
Kapi su sposobne kao lijepa muzika ili neka druga veličanstvena stvar koja podiše i daje inspiraciju, da uzdignu našu
pravu prirodu i da nas dignu bliže našoj duši i da nam tako donesu mir i oslobode nas patnje.
Kapi liječe ali ne tako da napadnu bolest, već tako da preplave našu dušu prekrasnom vibracijom naše Više prirode, u čijoj prisutnosti bolesti se otope kao snijeg na suncu.”

Bach je izradio 39 vrsta kapi, od 38 biljaka i minerala, a 39.je složena od 5 vrsta kapi i služi za hitne slučajeve.