Akupunktura – osnovne postavke

32Akupunktura_osnove

Tradicionalna medicina Kine i Japana (TCM) proistekla je iz pažljivog promatranja prirode i čovjeka i tako stvorenog filozofsko-racionalnog modela njihove povezanosti. Sve počiva na istim čvrstim zakonitostima koji sve oko nas stavljaju u stalno kretanje – PROMJENU (Najstarija knjiga I ĐING – Knjiga promjena). TCM polazi od 12 NAČELA koja možemo sažeto prikazati: Sve dolazi iz beskrajnog JEDNOGA (Boga) i dijeli se na dvije sile YIN i YANG (Žensko i Muško), koje uvijek i u svemu postoje, nadopunjuju se i privlače se. Nasuprot tome istovrsne sile (YANG I YANG) se odbijaju, a kada jedna sila dosegne svoj EKSTREM pretvara se u drugu, SUPROTNU silu (YANG prelazi u YIN i obrnuto). Fizičke pojave posljedica su ovih sila:

YINnoć, tamno
mjesec, voda
dolje, čvrsto
unutar, vlažno
širenje, odbijanje
hladno, pasivno
žensko, desno
Zapad, Sjever
teško, sporo
materija, puni organi
živci ortosimpatički
prednja strana tijela
kronične bolesti
slabost, bez temperat.
bolesti unut.organa
jetra, srce, slezena… 
YANGdan, svjetlo
sunce, vatra
gore, plinovito
vani, suho
skupljanje, privlačenje
toplo, aktivno
muško, lijevo
Istok, Jug
lagano, brzo
vibracija, šuplji organi
živci parasimpatički
stražnja strana tjela
akutne bolesti
uznemirenost, sa temp.
bolesti vanj.organa
m.mjehur, crijeva, žuč..

Između ovih sila pojavljuje se 5 STANJA- ELEMENATA promjene:

1. Plinovito stanje, ekspanzivno kretanje prema gore; element DRVO; povezani organi jetra i žučni mjehur; faktori bolesti: razdražljivost i ljutnja, vjetar.
2. Plazmatično stanje, ekspazivno širenje; element VATRA; povezani organi srce i tanko crijevo; faktori bolesti: uzbuđenost i nemiri, toplina.
3. Polukondezirano stanje, skrućivanje prema dolje; element ZEMLJA; povezani

organi želudac, gušterača/slezena; faktori bolesti: zabrinutost i zamišljenost, vlaga.
4. Čvrsto stanje, zgušnjavanje prema dolje; element METAL; povezani organi pluća i debelo crijevo; faktori bolesti: tuga i depresija, suhoća.
5. Tekuće stanje, ponovno rastapanje, lebdenje; element VODA; povezani organi bubrezi, mokraćni mjehur; faktori bolesti strah i izgubljenost, hladnoća.

Navedenih 5 elemenata promjene su suština života i zdrav čovjek ih prirodno slijedi zajedno sa svojim prirodnim okolišem. Tada čovjek iz prirode nesmetano prima ŽIVOTNU ENERGIJU QI, unuverzalnu sveprisutnu energiju koja se ne vidi jer je jako razrijeđena ali ona ispunjava sav prostor svemira i vakum.