Akupunktura i TCM

31Akupunktura

NAČIN DJELOVANJA AKUPUNKTURE

Akupunktura je najznačajniji dio Tradicionalna medicina Kine i Japana (TCM). Akupunktura obuhvaća cjelovit sustav analize koji na više načina provjerava simptome energetski poremećaja tijela. tako se dolazi do fizičkih uzroka ali i do dalekih energetskih disbalansa koji su vodili razvoju bolesti. najpoznatije metode su: analiza pulsa, analiza jezika, analiza uha i aku točaka, analiza metaboličkih simptoma, analiza psiholoških stanja, vizualna analiza itd.

Osim klasičnim neposrednim metodama, podaci se mogu prikupljati i osjetljivim ELEKTROAKUPUNKTURNIM uređajima među kojima posebno mjesto zauzima ACUGRAPH.
Prikupljeni podaci se zatim analiziraju obzirom na znanja i iskustva TCM (prikupljena tisućama godina) koja se nalaze u definiciji funkcijama organa po TCM, etiologiji, patogenezi i sindromi bolesti.
Najpoznatija analiza je diferencijacija sindroma na bazi 8 principa : unutarnje/ vanjsko, hladno/toplo, deficit/ekces, yin/ yang. Koristi se i Diferencijacija na bazi QI i krvi, WEI/QI, te ZENG/FU organa.

Na kraju se pristupa izboru metode i strategije tretmana te izboru akupunkturnih točaka. određuje se program tretmana (od 5- do 10) koji ide na akutna ali i na kronična stanja i prave uzroke problema.

PODRUČJA PRIMJENE ELEKTROPUNKTURE

u savjetovalištu zdravi bili, provode se tretmani elektroakupunkture i magnetopunkture na potpuno bezbolan način. uz to klijent dobija i program energetskih vježbi, refleksoterapije i akupresure. pored toga uz svaki program rješavanja kroničnih problema, radi se i program makrobiotičke prehrane (po tcm) za balansiranje navedenih stanja. navedeni programi imaju slijedeće namjene:
A)PREVENTIVNO: JAČANJE IMUNITETA, BALANS ENERGIJE I SEZONSKO JAČANJE SLABIJIH FUNKCIJA
B)ANTISTRESNO: ZAŠTITA OD UNUTARNJIH I VANJSKIH PATOGENIH FAKTORA (OSJEĆAJI, MISLI, OKOLIŠ)
C)HARMONIZACIJA PSIHOSOMATSKI POREMEĆAJI